Pagina 1 van 2

Amandelbrood

Geplaatst: 26-02-2010 15:34
door marja
Afbeelding

Amandelbrood

Benodigdheden:
* 250 g amandelmeel
* 60 gram roomboter
* 3 eieren
* 200 ml uitgelekte yoghurt (dit is optioneel, zonder yoghurt werkt het ook goed)
* 1 theelepel soda (zuiveringszout) (als laatste toevoegen)
* 1/4 theelepel zout

Bereiding
* Boter laten smelten
* Boter, eieren, uitgelekte SCDiet yoghurt en zout in de keukenmachine mixen
* Oven voorverwarmen op 180-190 graden C
* Het amandelmeel toevoegen en mixen. Als het heel hard wordt, dan met de handen kneden.
* Als allerlaatste nu de soda toevoegen en deze kort en snel door het deeg mixen (als je het eerder doet, dan rijst hij niet goed meer, want door het mixen begint het al te rijzen)
* Een cakevorm invetten en de bodem met amandelmeel bestrooien
* Het deeg in de vorm plaatsen en tot een laag vormen met de handen.
* In de oven op 180-190 graden Celcius ongeveer 1 uur bakken
* Met een mes testen of het gaar is (blijft het plakken, dan moet het iets langer)
* Uit de oven halen
* Met een spatel het brood losmaken van de vorm.
* Eerst het brood goed af laten koelen, anders zakt het in elkaar.

(Recept van Lois Lang)

Recept voor de broodbakmachine
* Alle ingredienten, behalve de soda in de broodbakmachine doen
* Kneden
* Dan nog de zuiveringszout/soda op het laatst erdoorheen mixen/kneden. Zo kort mogelijk, maar zodanig dat het wel goed gemengd is.
* 55 minuten bakken

De broodbakmachine van Inventum schijnt erg goed te werken, maar waarschijnlijk werkt elk model wel goed.

Kijk hier voor wat ervaringen met een broodbakmachine: www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=420 en
www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=429

Tip:
''De laatste keer dat ik brood bakte heb ik de eiwitten met het zout apart stijf geslagen en later door het beslag gespateld. In de oven heb ik een vetvrij papier op de cakevorm gelegd en dat na 25 min eraf gehaald. Het resultaat is een fantastisch gerezen brood. ''

Ik denk dat je hetzelfde kunt doen met kokosmeel i.p.v. amandelmeel.

Geplaatst: 08-03-2010 20:40
door Christa
Hai Marja,

Is dit gewoon de soda die je in de winkel kunt krijgen? Ik zag in de natuurvoedingswinkel nog iets waarvan ik de naam niet meer precies weet maar het stond wel bij de bakproducten. het was zoiets als wijnsteensoda.

Groetjes,
Christa

Geplaatst: 08-03-2010 20:57
door marja
hallo christa,

wijnsteenpoeder is ook gedeeltelijk baking soda ofwel natrium bicarbonaat. je kunt het in een toko kopen van het merk arm&hammer
een oranje doos.

baking soda is goed voor heel veel dingen behalve bakken.
je kunt er verkoudheden, sinusinfecties, griep en zelfs kanker mee behandelen. verder kun je het gebruiken voor veel huishoudelijke klusjes. het is echt een wondermiddel.

men zegt wel dat door bakken met bakingsoda de nutrienten niet zo goed opgenomen worden, maar ik heb tot nu toe nog geen goed alternatief gevonden. bakpoeder is ook niet oke. je zou kunnen denken over veel eieren en daarvan de eiwitten stijf slaan en pas aan het eind aan het beslag toevoegen, maar dan heb je niet hetzelfde effect denk ik.

laat me eens weten hoe je amandelbrood geworden is.

amandelmeel is niet zo goedkoop. je kunt het ook bij iherb.com bestellen zag ik. waar koop jij het?

Geplaatst: 08-03-2010 21:02
door Christa
Nou bedankt, ik denk dat ik even moet kijken of die wijnsteenpoeder van dat merk was.

Ik heb dit amandelmeel gevonden bij diezelfde natuurvoedingswinkel in Ommen 1 zakje van 100 gr was 1 euro 75 het is van het merk Horizon.

Groetjes Christa, die toch ook maar eens soda in huis gaat halen

Geplaatst: 08-03-2010 21:11
door marja
wijnsteenpoeder is niet van arm&hammer maar baking soda wel.
in wijnsteenpoeder zit ook bakingsoda.

Geplaatst: 12-04-2010 13:07
door derkje
Hoi, als je brood van amandelmeel maak of andere bakrecepten, proeft het dan ook naar amandel? Of is het neutraal van smaak?

Geplaatst: 12-04-2010 13:41
door marja
ik kan het je niet vertellen derkje.

Geplaatst: 22-10-2010 10:03
door Lotje
Is amandelmeel eigenlijk hetzelfde als heel fijn gemalen amandelen of zitten er ook nog andere dingen doorheen. Want dan zou je het beter zelf kunnen maken, is dat niet goedkoper?

Geplaatst: 22-10-2010 10:34
door derkje
Hoi, je kunt amandelen malen in de keukenmachine, maar die heb ik niet. In de natuurvoedingswinkel betaal ik 1,65 per 100 gr. voor een amandelbrood heb je 250 gr. nodig. Dus reken maar uit. Ik bestel mijn amandelmeel tegenwoordig bij mijn zoon, die werkt bij een zelf bedruipende biologisch boerderij en daar kost een kilo 12 euro, een aardig verschil. Er is ook een prijsverschil tussen biologische amandelen en de standaard teelt,

Geplaatst: 22-10-2010 11:24
door marja
kunnen anderen daar ook bestellen derkje?