Pagina 1 van 1

ontbijt met Quinoa

Geplaatst: 03-08-2010 12:59
door caro
Er staat op www.amberalberda.nl een heerlijk ontbijtrecept van warme quinoa met amandelmelk en bessen
Echt een aanrader:

WARME AMANDELQUINOA MET FRAMBOZEN EN/OF BOSBESSEN

Dit is een van de lekkerste ontbijtjes voor in het weekend. Lekker warm, met de zoete smaak van amandelen en een beetje honing en de noot-achtige smaak van quinoa. Quinoa? Als ontbijt? Maar weinig mensen kennen -laat staan gebruiken- deze kleine en knapperige korreltjes met noot-achtige smaak. Een gemiste kans. Quinoa is waarschijnlijk het meest ‘perfecte’ voedsel dat we kennen.
Hoewel het tegenwoordig alom wordt aangeduid als graan, is quinoa eigenlijk het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En met goede reden. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Het werd gebruikt als krachtbron voor diegenen die op ijle hoogtes werkten. Alom geroemd als de ‘moeder onder de granen’ (hoewel het dus eigenlijk een zaad is) levert quinoa je gemiddeld vier maal zoveel calcium als tarwe op en geeft het je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. Al met al komt quinoa het dichtst bij compleet voedsel als maar mogelijk is. Een perfecte start van je dag dus!

Voor 3-4 personen
500 ml amandelmelk* (Ecomil, natuurwinkel)
250 ml quinoa (altijd zorgvuldig wassen voor gebruik!)
1 bakje bosbessen (of frambozen)
2-3 flinke scheuten kaneelpoeder
handvol gepelde amandelen en/of pecannoten
agavesiroop (of ahornsiroop/vloeibare honing)
.
Breng de amandelmelk samen met de quinoa in een pan aan de kook. Laat de quinoa vervolgens op matig vuur 15 minuten pruttelen tot de meeste melk is opgenomen; roer de korrels tussentijds een paar keer om. Rooster intussen de noten in 3-4 minuten goudbruin onder de ovengrill (niet te dicht eronder plaatsen). Schep ze tussentijds een paar keer om. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 minuten met het deksel op de pan staan. Voeg vervolgens de bosbessen en de kaneel toe en roer het geheel een paar keer om. Verdeel de quinoa over drie/vier kommen of diepe borden, hak de geroosterde noten grof en strooi ze over de quinoa. Maak de porties af door er agavesiroop naar smaak over te lepelen.

Tip: de truc met quinoa is om de korrels goed te wassen. Als je het laagje eromheen niet eraf wast, zorgt dat ervoor dat je quinoa maar ook de andere ingrediënten in je maaltijd een bitter smaakje krijgen. Was de quinoa door de korrels in een kom met water te doen en goed door je handen te laten gaan. Wrijf ze flink tegen elkaar en je ziet de ‘stofwolken’ opwaaien. Spoel de quinoa daarna goed af.

* Als je geen amandelmelk in een pak kunt vinden, is het ook heel makkelijk zelf te maken:
100 g geschaafde of gepelde amandelen
500 ml water
Doe de amandelen met de helft van het water in een krachtige blender en zet de blender op de hoogste stand. Mix het een paar minuten stevig door. Gooi daarna de resterende 250 ml water bij de melk en roer het geheel nog een keer om. Schenk de amandelmelk door een zeef in de pan met quinoa.

Re: ontbijt met Quinoa

Geplaatst: 03-08-2010 13:23
door Wimula
caro schreef:Er staat op www.amberalberda.nl een heerlijk ontbijtrecept van warme quinoa met amandelmelk en bessen.
De link is niet correct, scheelt maar 1 letter. Het is
http://www.amberalbarda.nl/

Heerlijk recept trouwens, dank daarvoor,

Wim

Geplaatst: 04-08-2010 12:23
door marja
agavesiroop (of ahornsiroop/vloeibare honing)
deze ingrediënten zijn niet goed bij candida. alle granen worden bij candida afgeraden. bovendien is de GI van quinoa 51 en dus te hoog. moet onder de 35 blijven om de bloedsuikers stabiel te kunnen houden. die zoetstoffen maken dat de GI nóg hoger wordt.

lees dit over agavesiroop:
http://deeyeopener.web-log.nl/eye_opene ... ctose.html

we willen vooral candida bestrijden en daarom kunnen we niet altijd zo "lekker" eten als we wel zouden willen. eet als ontbijt eieren met spek of maak een notenplaatkoek o.i.d. maar laat die granen staan.

Geplaatst: 04-08-2010 12:55
door Wimula
marja schreef:
deze ingrediënten zijn niet goed bij candida. alle granen worden bij candida afgeraden. bovendien is de GI van quinoa 51 en dus te hoog.

GI 51??? Ik zie in deze tabel voor quinona 35, wat een verschil:
http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.n ... ndex#lijst

Wim

Geplaatst: 04-08-2010 14:00
door marja
ik vertrouw nederlandse GI lijsten niet zo. maar in de lijsten van mendosa kan ik geen quinoa vinden. maar ik heb dit gezien:
http://ginews.blogspot.com/2005/07/low- ... month.html
in deze site staat zelfs 53 onder bepaalde omstandigheden:
http://www.glycemicindex.com/

Geplaatst: 04-08-2010 15:01
door caro
Ik heb het dr M juist nog speciaal nog naar gevraagd. Hij zei echt dat ik dat juist goed kan eten.

Geplaatst: 18-08-2010 11:25
door Gast
In quinoa zit wel weer veel vezels in 7 gram per 100 gram en 14 gram eiwitten. Die verlagen wel de g.i.
Verder is het wel glutenvrij.

Ralph van de hormoonfactor raadt het ook aan. Heb hem een paar weken geleden hier nog over gemaild.

Geplaatst: 18-08-2010 11:58
door marja
hallo yavana,

ralph kijkt vooral naar de gluten en caro heeft candida. vandaar dat ik het haar niet aanraad.