Kokoscake

Gezonde alternatieven voor brood
marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Kokoscake

Bericht door marja » 17-06-2009 18:00

Kokoscake zoals ik hem maak:

ik maak altijd twee cakes tegelijk. 3/4 vries ik in en 1/4 is in gebruik.

ingrediënten voor 2 cakes:

-200 cc kokosmeel of geraspte kokos
-200 cc gemalen amandelen (mag ook amandelmeel zijn, gemalen walnoten, gemalen hazelnoten, kokosmeel of een mix van deze ingrediënten).
-18 eieren (eerst allemaal goed mixen en daarna de rest van de ingrediënten erbij)
-ong. 240 ml kokosolie (smelten en op het laatst erbij mengen)
-een theelepeltje onbewerkt zeezout
-4 volle eetlepels cacao
-7 kleine theelepeltje stevia (mag minder of meer; naar je smaak)

eerst alle eieren goed kloppen. dan alle droge ingrediënten erdoor mixen (cacao en stevia door de zeef zodat er geen klontjes in komen) en als laatste de gesmolten kokosolie erbij.

bakvorm invetten. ik gebruik een ronde platte vorm.
doe de helft van het beslag in de vorm.

30 minuten op 170 graden celsius bakken.



Dit is het originele Amerikaanse recept:

Steviva Blend is niet alleen stevia. Het lijkt meer op suiker kwa samenstelling, maar ik weet niet hoe het op de bloedsuikerspiegel in zal werken. misschien is het ook belangrijk bij de bereiding.
ik denk dat ik het maar eens gewoon met stevia zal proberen en dan het beslag naar smaak zal zoeten.

½ cup Fresh Shores coconut oil = 120 ml kokosolie
¼ cup Dagoba cocoa powder = 60 ml cacao
¼ cup coconut milk = 60 ml kokosmelk
9 eggs = 9 eieren
1 ½ cups Steviva Blend = stevia naar smaak
¾ teaspoon Himalayan salt (1 teaspoon is ong 5 ml) = 3,75 ml zout
1 teaspoon vanilla = 5 ml vanilla
¾ cup sifted coconut flour = 180 ml kokosmeel
¾ teaspoon baking powder = 3,75 ml baking powder (= geen bakpoeder)

*smelt de kokosolie in een steelpan op laag vuur of au bain marie
*voeg de cacaopoeder en de kokosmelk toe en meng dooréén
*meng in een kom de eieren, stevia , zout en vanille
*voeg daarbij het cacaomengsel
*meng de kokosbloem en het bakpoeder en roer het door het beslag totdat alle klontjes zijn verdwenen
*giet het beslag in een ingevette cakeschaal
*bak op 175 C graden gedurende 35 minuten (of test met een mes in het midden van de cake of er geen cake aan blijft kleven)
*afkoelen en smullen

Afbeelding

hij ziet er prima uit, maar de smaak is minder. de samenstelling is goed, een beetje droog, maar met wat roomboter erop beter.
ik heb 240 ml kokosmeel gebruikt. had iets minder gekund want het beslag werd daardoor erg vast. ik denk iets van 200-220 ml.
ik heb 2 theelepeltjes (kleine nederlandse lepeltjes) stevia toegevoegd en het beslag smaakte zoet genoeg. in het eindproduct is er te weinig zoet te proeven. ik denk dat er wel 3-4 theelepeltjes stevia bij hadden gekund.
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Bargibanti
Berichten: 102
Lid geworden op: 13-07-2007 11:56

Bericht door Bargibanti » 18-06-2009 09:43

nog een recept voor kokoscake, van Optimal Diet:

170 gram amandelmeel+geraspte kokos (bijv. half om half of wat je maar wilt)
80 gram boter (roomboter)
6 eieren
snufje zout
snufje peper
iets om smaak toe te voegen: vanillepoeder of cacao of chocoladestukjes of losse yogithee of citroenrasp van 1 of 2 citroenen of peper+kaneel+kardemon+gember+kruidnagel

tip: eerst de droge ingredienten bij elkaar om te kijken of je genoeg smaakmaker erin hebt zitten. Er moet aardig wat in anders is de cake flauw van smaak. Wel 1.5 eetlepel droge thee of kruiden. 2 eetlepels cacao of zelfs nog meer. Aardig wat!

splits de eieren, zet de eiwitten in de koelkast
vet de bakvorm in
alles op kamertemperatuur laten zijn
mix alles behalve de eiwitten
sla de eiwitten stijf in hun eigen kom en schep ze door het beslag heen. Het idee is dat hoe luchtiger het beslag blijft hoe luchtiger de cake wordt.

45 minuten op 160 graden in de oven. Hij rijst!

erg lekker. Ook zeker de volgende dag, als de kruiden nog meer hun smaak geven.

vanillepoeder (niet vanillesuiker) geeft de cake een iets zoetere smaak. erg lekker met bijvoorbeeld citroenrasp gecombineerd.
Je kunt de cake eten met een dot mascarpone. Deze combinatie verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en vult behoorlijk.

Gast

Balletjes van geroosterd kikkererwtenmeel

Bericht door Gast » 19-06-2009 17:22

Een lekkere vette versnapering:

Balletjes van geroosterd kikkererwtenmeel

350 gram kokosolie
400 gram kikkererwtenmeel
2 eetl. geraspte kokos
2 eetl. walnoten of hazelnoten, grof gehakt
1 theel. gemalen kardemom of 2 theel. gemalen kaneel
STEVIA wat overeenkomt met 250 gram suiker

Smelt de kokosolie en roer het kikkererwtenmeel er door.
Als je hazelnoten gebruikt kun je die meteen meeroosteren; walnoten NIET !
Blijf roeren.
Binnen 15 minuten verspreidt zich een nootachtige geur, dan is het meel geroosterd.
Roer er nu de geraspte kokos en walnoten (als je geen hazelnoten hebt gebruikt) en kardemom (of kaneel) doorheen.
Nog 2 minuten roeren.
Pan van het vuur en STEVIA toevoegen.
Het mengsel wat af laten koelen.
Maak je handen vochtig en rol er zo'n 15 balletjes van ter grootte van een walnoot.

In plaats van balletjes kun je ook een dikke koek vormen en in de koelkast zetten. Als het helemaal afgekoeld is kun je er vierkantjes of ruitjes van snijden.


Weet een ervaren STEVIA-gebruiker wat overeenkomt met 250 gram suiker?

marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Bericht door marja » 19-06-2009 20:09

stevia is in theorie 200 keer zo zoet als suiker, maar dat hangt wel af van de vorm stevia die je gebruikt.

misschien weet wimula hier een antwoord op???
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Bericht door marja » 26-06-2009 14:45

Afbeelding

ik heb het er vandaag nog eens een keertje op gewaagd met die kokoscake.
nu met 100 ml kokosmeel en 100 ml geraspte kokos (veel goedkoper dan kokosmeel alleen)
verder hetzelfde alleen 4 nederlandse theelepeltjes stevia. van deze
http://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevi ... tract/4319

verder heb ik hem 35 minuten op 165 celsius gebakken. dat was lang en warm genoeg.

hij is luchtiger en veel lekkerder geworden. een aanrader voor bij het dieet want het is behoorlijk machtig en laag op de GI
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Gast

Bericht door Gast » 27-06-2009 16:29

wauw dat ziet er lekker uit! Ik ben behoorlijk bakgek, zou leuk zijn als ik nou ook eens zelf mocht eten wat ik gebakken heb :wink:

Is de cake erg droog of lekker smeuïg?

Groetjes Natalie

marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Bericht door marja » 27-06-2009 18:47

hallo natalie,

ik kan niet zeggen dat de cake erg smeuïg is maar de laatste is ook niet droog te noemen. je kunt er ook altijd nog wat roomboter op smeren om het smeuïger te maken.

ben benieuwd hoe je hem vindt. :D
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Bericht door marja » 29-07-2009 14:11

hallo allemaal,
vandaag heb ik de amandel-kokoscake van bargibanti gemaakt:

170 gram amandelmeel+geraspte kokos (bijv. half om half of wat je maar wilt)
80 gram boter (roomboter)
6 eieren
snufje zout
snufje peper
iets om smaak toe te voegen: vanillepoeder of cacao of chocoladestukjes of losse yogithee of citroenrasp van 1 of 2 citroenen of peper+kaneel+kardemon+gember+kruidnagel

ik heb er 3 theelepeltje stevia, 2 eetlepels cacao en een extra ei (omdat 6 eigelen plus het vet een te droge massa opleverde) plus een beetje bakingsoda bij gedaan. ook heb ik kokosolie i.p.v. boter gebruikt.
zie hier het resultaat:

Afbeelding
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Bericht door marja » 14-09-2009 15:46

ik ben weer wat aan het experimenteren geweest met de cakes.
nu heb ik 200 ml gemalen walnoten met 200 ml gemalen kokos genomen.
de kokosmelk heb ik weggelaten.

ik maal nu ook zelf de amandelen en de walnoten in mijn keukenmachine.

de smaak van deze cake is ook erg lekker.

ik laat tegenwoordig ook de baking powder weg omdat daar van gezegd wordt dat het een goed opname van de nutriënten verhindert. de cake wordt dan iets lager maar nog geen probleem.
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Pinklady89
Berichten: 368
Lid geworden op: 03-03-2010 16:09

Bericht door Pinklady89 » 07-04-2010 10:28

Ook ik heb er één gemaakt, het is een variatie op die van Bargibanti:

120g geraspte kokos
4 eieren
4 eiwitten
4 eidooiers
40g roomboter
40g kokosvet
2 el cacao
2 tl stevia (vloeibaar)

Eieren + eidooiers in 10 min goed luchtig mixen.
Beetje bij beetje kokos toevoegen en even laten mixen
Intussen roomboter en kokosvet langzaam laten smelten en eiwitten stijf (maar nog wel een klein beetje vloeibaar) slaan
Cacao en stevia aan ei-kokosmengsel toevoegen en weer goed mixen
Roomboter en kokosvet toevoegen als het iets afgekoeld is, nog een keer goed mixen
Tenslotte de eiwitten er doorheen spatelen
Ongeveer (afhankelijk van het bakblik!) 45 minuten bakken op 150 graden.
Na het bakken de bovenkant de bovenkant bestrijken met een klein beetje gesmolten kokosvet (of het kokosvet laten smelten op de cake, maar dan heb je al gauw te veel).

Ik heb bewust meer eieren en minder kokos gedaan, het was anders erg droog (voor cakedeeg); na het bakken dacht ik te zien dat het ook een ei minder had kunnen zijn. Die 4 eieren samen was per ongeluk (foutje bij het splitsen), maar de cake was nog steeds goed. Volgende keer ga ik hem helemaal proberen op kokosvet, ben nog niet gewend dat te gebruiken, dus dit was even een test.

Overigens had ik een erg plat bakblik met bakpapier (makkelijker voor storten en minder schoonmaakwerk van het blik). Wanneer je een gewone cakevorm hebt, zul je wel langere baktijd hebben.
Er zat een scheur in de bovenkant, wat betekent dat hij al teveel korst had tijdens het rijzen. Volgende keer zet ik de temperatuur iets lager bij het rijzen en dan hoger bij het bakken. Misschien kan het ook wel zonder hem hoger te zetten bij het bakken, alleen moet hij dan langer.

Hij was erg luchtig, maar er zat wel een kokosvet-kleurige laag aan de onderkant. Moet nog even uitvinden wat dat dan precies is, het had nog het meest weg van gestold, platgedrukt eiwit.
Hij was niet echt zoet, dus als je iets zoets wilt, kun je meer stevia toevoegen.

Ga zeker nog een paar keer experimenteren, ook met bakpoeder e.d.

Plaats reactie