Lekkere groentensmeersels

Heerlijke sausjes, dips, en schotels te serveren bij salades en gerechten.
Plaats reactie
marja
Site Admin
Berichten: 13760
Lid geworden op: 10-07-2007 17:22

Lekkere groentensmeersels

Bericht door marja » 03-02-2010 15:44

Lekkere groentesmeersels

De marokkaanse en oosterse keuken kent veel voorgerechten van geroosterde of gebakken groenten, die koud opgediend met brood heerlijk zijn. We geven u enkele recepten.

Aubergine salade met komijn en koriander

Ingrediënten
750 g. aubergine in de lengte in vieren gesneden,
5 eetlepels olie,
4 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden,
2 volle theelepels komijn,
3 theelepels paprikapoeder,
sap van 1 citroen,
flinke handvol gehakte korianderblaadjes,

Bereiding
Kook de stukken aubergine tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en een beetje afkoelen, lepel het vruchtvlees uit het vel en hak dit grof. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg wanneer de olie heet is de knoflook toe en bak deze goudbruin. Roer er de specerijen door en voeg de grof gehakte aubergine toe. Laat de ingrediënten een paar minuten bakken en voeg dan citroensap, gehakte koriander en gomasio naar smaak toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Serveer koud.

Aubergine salade met tahin

Ingrediënten
1 aubergine,
2 tenen knoflook,
2 eetlepels tahin (sesampasta),
1 eetlepel olijfolie,
peper,
sap van een citroen,
fijngehakte peterselie ter garnering,
paprikapoeder, ter garnering

Bereiding
Gril de aubergine tot het vel blaren vormt. Keer hem tussentijds regelmatig, tot hij door en door gaar is en zacht aanvoelt. (Dit kan ook in de oven of in de steamer). Halveer de aubergine en lepel het vruchtvlees eruit pureer met knoflook, tahin, olijfolie en peper naar smaak en citroensap in een keukenmachine. Garneer met peterselie en paprikapoeder.

Hummus met noten

Ingrediënten
1 kop amandelen geweekt en ontveld,
1 kop macadamianoten,
1 kop water,
1 kop sesamzaad geweekt,
5 eetlepels citroensap,
1 uitgeperste teen knoflook,
2 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel komijn,
1 theelepel versgemalen peper,
bosje peterselie

Bereiding
Meng de amandelen en de macadamianoten in een keukenmachine totdat ze zeer fijn zijn gehakt. Voeg hier, terwijl je de machine draaiend houdt, langzaam een halve kop water aan toe totdat na ongeveer 2 minuten een glad geheel is ontstaan. Mix in de blender het sesamzaad, een halve kop water en alle andere ingrediënten totdat het mengsel smeuïg is. Als het te stevig is, kan er nog wat extra water bij. Voeg het amandel-macadamianotenmengsel toe en laat het geheel nog een of twee minuten doordraaien. Strooi er wat gehakte peterselie overheen.

Gladde guacamole

Ingrediënten
4 grote, rijpe avocado’s
kleine handvol korianderblad fijngehakt plus extra ter garnering,
sap van 1 limoen,

Bereiding
Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Lepel het vruchtvlees eruit en pureer dit met de overige ingrediënten in een keukenmachine. Strooi er de koriander erover ter garnering.

Grove guacamole

Ingrediënten
3 grote rijpe avocado’s
middelgrote tomaten kleingesneden,
1 kleine rode ui fijngehakt,
sap van 1 limoen.
fijngehakt korianderblad ter garnering

Bereiding
Pel de avocado’s en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees klein en prak dit enigszins met een vork. Schep de overige ingrediënten er goed door. Strooi er de koriander over.

Hummus met tahin

Ingredienten
200 g kikkererwten, 1 nacht geweekt in ruim water of uit een potje,
2 tenen knoflook,
sap van ½ citroen,
3 eetlepels olijfolie,
3 eetlepels tahin,
gemalen komijn ter garnering.

Bereiding
Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze in schoon water zachtjes gaat (ze zijn zacht genoeg als ze fijn te knijpen zijn). Giet ze af en laat ze afkoelen. Pureer de kikkererwten in een keukenmachine (doe dit eventueel in gedeelten als de kikkererwten nog wat hard zijn). Voeg de knoflook, het citroensap, de olie en tahin toe aan de keukenmachine en werk deze door de kikkererwtenpuree. Roer er geleidelijk een beetje water door, zodat de hummus zacht en romig wordt. Garneer de hummus met gemalen komijn en besprenkel hem met olijfolie.

Pijnboompittensausje

Ingrediënten
1 kop (4 uur) geweekte pijnboompitten
½ rode paprika,
5 zongedroogde tomaten op olie of anders even geweekt in sap van ½ citroen,
verse basilicum,

Bereiding
Meng alle ingrediënten met elkaar in een blender tot een gladde saus

Tapenade met zeewier-avocado

Ingrediënten
2 avocado’s,
½ kop zeewier vers of gedroogd,

Bereiding
Meng de avocado’s en de zeewier samen in een keukenmachine.

Tzatziki

Ingrediënten
1 stevige komkommer,
2 teentjes knoflook,
1 volle eetlepel geroosterde komijn,
2 dl volle( Griekse) yoghurt,
2 eetlepels soja cuisine
½ theelepel wijnazijn,
1 eetlepel fijngemalen dille,
versgemalen peper,
gomasio

Bereiding
Rasp de komkommer in een kom en voeg de ingrediënten hierbij. Op smaak maken met peper en gomasio.

Met dank aan ballade
m.v.g.

marja

Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee

Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4

Plaats reactie

Terug naar “Sausjes, salsas, pestos, dips etc.”