
Amandelbrood
Benodigdheden:
* 250 g amandelmeel
* 60 gram roomboter
* 3 eieren
* 200 ml uitgelekte yoghurt (dit is optioneel, zonder yoghurt werkt het ook goed)
* 1 theelepel soda (zuiveringszout) (als laatste toevoegen)
* 1/4 theelepel zout
Bereiding
* Boter laten smelten
* Boter, eieren, uitgelekte SCDiet yoghurt en zout in de keukenmachine mixen
* Oven voorverwarmen op 180-190 graden C
* Het amandelmeel toevoegen en mixen. Als het heel hard wordt, dan met de handen kneden.
* Als allerlaatste nu de soda toevoegen en deze kort en snel door het deeg mixen (als je het eerder doet, dan rijst hij niet goed meer, want door het mixen begint het al te rijzen)
* Een cakevorm invetten en de bodem met amandelmeel bestrooien
* Het deeg in de vorm plaatsen en tot een laag vormen met de handen.
* In de oven op 180-190 graden Celcius ongeveer 1 uur bakken
* Met een mes testen of het gaar is (blijft het plakken, dan moet het iets langer)
* Uit de oven halen
* Met een spatel het brood losmaken van de vorm.
* Eerst het brood goed af laten koelen, anders zakt het in elkaar.
(Recept van Lois Lang)
Recept voor de broodbakmachine
* Alle ingredienten, behalve de soda in de broodbakmachine doen
* Kneden
* Dan nog de zuiveringszout/soda op het laatst erdoorheen mixen/kneden. Zo kort mogelijk, maar zodanig dat het wel goed gemengd is.
* 55 minuten bakken
De broodbakmachine van Inventum schijnt erg goed te werken, maar waarschijnlijk werkt elk model wel goed.
Kijk hier voor wat ervaringen met een broodbakmachine: www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=420 en
www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=429
Tip:
''De laatste keer dat ik brood bakte heb ik de eiwitten met het zout apart stijf geslagen en later door het beslag gespateld. In de oven heb ik een vetvrij papier op de cakevorm gelegd en dat na 25 min eraf gehaald. Het resultaat is een fantastisch gerezen brood. ''
Ik denk dat je hetzelfde kunt doen met kokosmeel i.p.v. amandelmeel.