ontbijt met Quinoa
-
- Berichten: 211
- Lid geworden op: 25-10-2009 08:26
ontbijt met Quinoa
Er staat op www.amberalberda.nl een heerlijk ontbijtrecept van warme quinoa met amandelmelk en bessen
Echt een aanrader:
WARME AMANDELQUINOA MET FRAMBOZEN EN/OF BOSBESSEN
Dit is een van de lekkerste ontbijtjes voor in het weekend. Lekker warm, met de zoete smaak van amandelen en een beetje honing en de noot-achtige smaak van quinoa. Quinoa? Als ontbijt? Maar weinig mensen kennen -laat staan gebruiken- deze kleine en knapperige korreltjes met noot-achtige smaak. Een gemiste kans. Quinoa is waarschijnlijk het meest ‘perfecte’ voedsel dat we kennen.
Hoewel het tegenwoordig alom wordt aangeduid als graan, is quinoa eigenlijk het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En met goede reden. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Het werd gebruikt als krachtbron voor diegenen die op ijle hoogtes werkten. Alom geroemd als de ‘moeder onder de granen’ (hoewel het dus eigenlijk een zaad is) levert quinoa je gemiddeld vier maal zoveel calcium als tarwe op en geeft het je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. Al met al komt quinoa het dichtst bij compleet voedsel als maar mogelijk is. Een perfecte start van je dag dus!
Voor 3-4 personen
500 ml amandelmelk* (Ecomil, natuurwinkel)
250 ml quinoa (altijd zorgvuldig wassen voor gebruik!)
1 bakje bosbessen (of frambozen)
2-3 flinke scheuten kaneelpoeder
handvol gepelde amandelen en/of pecannoten
agavesiroop (of ahornsiroop/vloeibare honing)
.
Breng de amandelmelk samen met de quinoa in een pan aan de kook. Laat de quinoa vervolgens op matig vuur 15 minuten pruttelen tot de meeste melk is opgenomen; roer de korrels tussentijds een paar keer om. Rooster intussen de noten in 3-4 minuten goudbruin onder de ovengrill (niet te dicht eronder plaatsen). Schep ze tussentijds een paar keer om. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 minuten met het deksel op de pan staan. Voeg vervolgens de bosbessen en de kaneel toe en roer het geheel een paar keer om. Verdeel de quinoa over drie/vier kommen of diepe borden, hak de geroosterde noten grof en strooi ze over de quinoa. Maak de porties af door er agavesiroop naar smaak over te lepelen.
Tip: de truc met quinoa is om de korrels goed te wassen. Als je het laagje eromheen niet eraf wast, zorgt dat ervoor dat je quinoa maar ook de andere ingrediënten in je maaltijd een bitter smaakje krijgen. Was de quinoa door de korrels in een kom met water te doen en goed door je handen te laten gaan. Wrijf ze flink tegen elkaar en je ziet de ‘stofwolken’ opwaaien. Spoel de quinoa daarna goed af.
* Als je geen amandelmelk in een pak kunt vinden, is het ook heel makkelijk zelf te maken:
100 g geschaafde of gepelde amandelen
500 ml water
Doe de amandelen met de helft van het water in een krachtige blender en zet de blender op de hoogste stand. Mix het een paar minuten stevig door. Gooi daarna de resterende 250 ml water bij de melk en roer het geheel nog een keer om. Schenk de amandelmelk door een zeef in de pan met quinoa.
Echt een aanrader:
WARME AMANDELQUINOA MET FRAMBOZEN EN/OF BOSBESSEN
Dit is een van de lekkerste ontbijtjes voor in het weekend. Lekker warm, met de zoete smaak van amandelen en een beetje honing en de noot-achtige smaak van quinoa. Quinoa? Als ontbijt? Maar weinig mensen kennen -laat staan gebruiken- deze kleine en knapperige korreltjes met noot-achtige smaak. Een gemiste kans. Quinoa is waarschijnlijk het meest ‘perfecte’ voedsel dat we kennen.
Hoewel het tegenwoordig alom wordt aangeduid als graan, is quinoa eigenlijk het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En met goede reden. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Het werd gebruikt als krachtbron voor diegenen die op ijle hoogtes werkten. Alom geroemd als de ‘moeder onder de granen’ (hoewel het dus eigenlijk een zaad is) levert quinoa je gemiddeld vier maal zoveel calcium als tarwe op en geeft het je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. Al met al komt quinoa het dichtst bij compleet voedsel als maar mogelijk is. Een perfecte start van je dag dus!
Voor 3-4 personen
500 ml amandelmelk* (Ecomil, natuurwinkel)
250 ml quinoa (altijd zorgvuldig wassen voor gebruik!)
1 bakje bosbessen (of frambozen)
2-3 flinke scheuten kaneelpoeder
handvol gepelde amandelen en/of pecannoten
agavesiroop (of ahornsiroop/vloeibare honing)
.
Breng de amandelmelk samen met de quinoa in een pan aan de kook. Laat de quinoa vervolgens op matig vuur 15 minuten pruttelen tot de meeste melk is opgenomen; roer de korrels tussentijds een paar keer om. Rooster intussen de noten in 3-4 minuten goudbruin onder de ovengrill (niet te dicht eronder plaatsen). Schep ze tussentijds een paar keer om. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 minuten met het deksel op de pan staan. Voeg vervolgens de bosbessen en de kaneel toe en roer het geheel een paar keer om. Verdeel de quinoa over drie/vier kommen of diepe borden, hak de geroosterde noten grof en strooi ze over de quinoa. Maak de porties af door er agavesiroop naar smaak over te lepelen.
Tip: de truc met quinoa is om de korrels goed te wassen. Als je het laagje eromheen niet eraf wast, zorgt dat ervoor dat je quinoa maar ook de andere ingrediënten in je maaltijd een bitter smaakje krijgen. Was de quinoa door de korrels in een kom met water te doen en goed door je handen te laten gaan. Wrijf ze flink tegen elkaar en je ziet de ‘stofwolken’ opwaaien. Spoel de quinoa daarna goed af.
* Als je geen amandelmelk in een pak kunt vinden, is het ook heel makkelijk zelf te maken:
100 g geschaafde of gepelde amandelen
500 ml water
Doe de amandelen met de helft van het water in een krachtige blender en zet de blender op de hoogste stand. Mix het een paar minuten stevig door. Gooi daarna de resterende 250 ml water bij de melk en roer het geheel nog een keer om. Schenk de amandelmelk door een zeef in de pan met quinoa.
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 08-07-2008 09:58
Re: ontbijt met Quinoa
De link is niet correct, scheelt maar 1 letter. Het iscaro schreef:Er staat op www.amberalberda.nl een heerlijk ontbijtrecept van warme quinoa met amandelmelk en bessen.
http://www.amberalbarda.nl/
Heerlijk recept trouwens, dank daarvoor,
Wim
-
- Site Admin
- Berichten: 13760
- Lid geworden op: 10-07-2007 17:22
deze ingrediënten zijn niet goed bij candida. alle granen worden bij candida afgeraden. bovendien is de GI van quinoa 51 en dus te hoog. moet onder de 35 blijven om de bloedsuikers stabiel te kunnen houden. die zoetstoffen maken dat de GI nóg hoger wordt.agavesiroop (of ahornsiroop/vloeibare honing)
lees dit over agavesiroop:
http://deeyeopener.web-log.nl/eye_opene ... ctose.html
we willen vooral candida bestrijden en daarom kunnen we niet altijd zo "lekker" eten als we wel zouden willen. eet als ontbijt eieren met spek of maak een notenplaatkoek o.i.d. maar laat die granen staan.
m.v.g.
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 08-07-2008 09:58
marja schreef:
deze ingrediënten zijn niet goed bij candida. alle granen worden bij candida afgeraden. bovendien is de GI van quinoa 51 en dus te hoog.
GI 51??? Ik zie in deze tabel voor quinona 35, wat een verschil:
http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.n ... ndex#lijst
Wim
-
- Site Admin
- Berichten: 13760
- Lid geworden op: 10-07-2007 17:22
ik vertrouw nederlandse GI lijsten niet zo. maar in de lijsten van mendosa kan ik geen quinoa vinden. maar ik heb dit gezien:
http://ginews.blogspot.com/2005/07/low- ... month.html
in deze site staat zelfs 53 onder bepaalde omstandigheden:
http://www.glycemicindex.com/
http://ginews.blogspot.com/2005/07/low- ... month.html
in deze site staat zelfs 53 onder bepaalde omstandigheden:
http://www.glycemicindex.com/
m.v.g.
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
-
- Site Admin
- Berichten: 13760
- Lid geworden op: 10-07-2007 17:22
hallo yavana,
ralph kijkt vooral naar de gluten en caro heeft candida. vandaar dat ik het haar niet aanraad.
ralph kijkt vooral naar de gluten en caro heeft candida. vandaar dat ik het haar niet aanraad.
m.v.g.
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
marja
Natuurlijke progesteroncrème van dr. Lee
Voor 1 tube klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4
Voor 3 tubes klik hier:
http://www.succesboeken.nl/?ISBN=978907 ... C=476178F4