ik maak altijd twee cakes tegelijk. 3/4 vries ik in en 1/4 is in gebruik.
ingrediënten voor 2 cakes:
-200 cc kokosmeel of geraspte kokos
-200 cc gemalen amandelen (mag ook amandelmeel zijn, gemalen walnoten, gemalen hazelnoten, kokosmeel of een mix van deze ingrediënten).
-18 eieren (eerst allemaal goed mixen en daarna de rest van de ingrediënten erbij)
-ong. 240 ml kokosolie (smelten en op het laatst erbij mengen)
-een theelepeltje onbewerkt zeezout
-4 volle eetlepels cacao
-7 kleine theelepeltje stevia (mag minder of meer; naar je smaak)
eerst alle eieren goed kloppen. dan alle droge ingrediënten erdoor mixen (cacao en stevia door de zeef zodat er geen klontjes in komen) en als laatste de gesmolten kokosolie erbij.
bakvorm invetten. ik gebruik een ronde platte vorm.
doe de helft van het beslag in de vorm.
30 minuten op 170 graden celsius bakken.
Dit is het originele Amerikaanse recept:
Steviva Blend is niet alleen stevia. Het lijkt meer op suiker kwa samenstelling, maar ik weet niet hoe het op de bloedsuikerspiegel in zal werken. misschien is het ook belangrijk bij de bereiding.
ik denk dat ik het maar eens gewoon met stevia zal proberen en dan het beslag naar smaak zal zoeten.
½ cup Fresh Shores coconut oil = 120 ml kokosolie
¼ cup Dagoba cocoa powder = 60 ml cacao
¼ cup coconut milk = 60 ml kokosmelk
9 eggs = 9 eieren
1 ½ cups Steviva Blend = stevia naar smaak
¾ teaspoon Himalayan salt (1 teaspoon is ong 5 ml) = 3,75 ml zout
1 teaspoon vanilla = 5 ml vanilla
¾ cup sifted coconut flour = 180 ml kokosmeel
¾ teaspoon baking powder = 3,75 ml baking powder (= geen bakpoeder)
*smelt de kokosolie in een steelpan op laag vuur of au bain marie
*voeg de cacaopoeder en de kokosmelk toe en meng dooréén
*meng in een kom de eieren, stevia , zout en vanille
*voeg daarbij het cacaomengsel
*meng de kokosbloem en het bakpoeder en roer het door het beslag totdat alle klontjes zijn verdwenen
*giet het beslag in een ingevette cakeschaal
*bak op 175 C graden gedurende 35 minuten (of test met een mes in het midden van de cake of er geen cake aan blijft kleven)
*afkoelen en smullen

hij ziet er prima uit, maar de smaak is minder. de samenstelling is goed, een beetje droog, maar met wat roomboter erop beter.
ik heb 240 ml kokosmeel gebruikt. had iets minder gekund want het beslag werd daardoor erg vast. ik denk iets van 200-220 ml.
ik heb 2 theelepeltjes (kleine nederlandse lepeltjes) stevia toegevoegd en het beslag smaakte zoet genoeg. in het eindproduct is er te weinig zoet te proeven. ik denk dat er wel 3-4 theelepeltjes stevia bij hadden gekund.